Jeugd EHBO
Lotus slachtoffers in actie

Cursussen

EHBO Vereniging Graauw verzorgt voor Graauw en omgeving diverse cursussen rond het thema Eerste Hulp. We geven bijvoorbeeld les op basisschool Ter Doest aan de kinderen van groep 8 en voor inwoners van het dorp is er een mogelijkheid om wegwijs te raken met de AED (Automatische Externe Defibrillator) die centraal in het dorp hangt.

Alle cursussen op een rij:

Jeugd Eerste Hulp
Eerste Hulp (eenheidsdiploma voor volwassenen)
AED (Automatische Externe Defibrillator

Jeugd Eerste Hulp

Rudy Dumez verzorgt de Eerste Hulplessen op basisschool Ter Doest in Graauw. De kinderen die het laatste jaar op de basisschool zitten, krijgen Jeugd EHBO.

De cursus duurt ongeveer 20 uur. Je leert wat je moet doen bij verwondingen of botbreuken en als iemand flauwvalt of niet meer ademt. Je leert ook hoe je ongevallen kunt voorkomen. Na afloop van de cursus doe je examen. Daarna krijg je het diploma Jeugd Eerste Hulp

 


Eerste Hulp (eenheidsdiploma voor volwassenen)

Eerste Hulp

Deze cursus is voor volwassenen (vanaf ca. 16 jaar) en duurt 12 lessen, inclusief reanimatie en verbandleer. De cursus wordt georganiseerd door de EHBO verenigingen van Clinge, Graauw, St. Jansteen, Nieuw-Namen en Hulst. Deze samenwerking is uniek in de regio en noodzakelijk om deze cursus te kunnen blijven aanbieden!

Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) het cursusgeld. Daarover kun je hier meer lezen: www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus.

Hebt u belangstelling voor deelname aan deze cursus? Neem dan zeker contact op met het secretariaat: secretarisehbo@graauw.net.

› naar boven


Toelichting AED (Automatische Externe Defibrillator)

Sinds het najaar van 2007 heeft Graauw een AED.

De vereniging is van mening dat in een dorp als Graauw, waar geen huisarts meer beschikbaar is en de aanrijtijden van de ambulances steeds vaker de maximale tijd benaderen, een AED niet mag ontbreken. Aangezien de gemeente Hulst in deze geen voorzieningen kon treffen, heeft de vereniging gemeend dit op eigen kracht te organiseren. Met behulp van bedrijven en particulieren is dat gelukt!

Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok aan het hart kan worden toegediend, indien er sprake is van een levensbedreigende hartritmestoornis. Het hart kan na de stroomstoot weer zelf proberen een hartritme te krijgen. Met de komst van de AED is het voor omstanders mogelijk snel en adequaat te reageren bij een plotselinge hartstilstand. Nog voordat de ambulance ter plaatse is kan men al beginnen met reanimeren en defibrilleren.

Snelle reanimatie (beademen en hartmassage) en het gebruik van een AED vergroot de overlevingskansen aanzienlijk, tot wel 70%!

Via onze vereniging kun je opgeleid worden tot AED-bediener. Je leert dan wat je wel en juist niet moet doen. Interesse? Vul het aanmeldformulier in en je ontvangt van ons informatie over de startdatum van de cursus en de kosten die eraan verbonden zijn.

› naar boven